ITA NYA TARGET

Created by MyFitnessPal - Free Calorie Counter

CYC -CONTEST

13 Disember, 2011






  • Mangga


  • Anti kanser, menjaga kesihatan penglihatan, 


  • membantu penghadaman, 


  • menjaga kesihatan kulit,


  • membantu membaiki kesihatan seksual, 


  • menambah berat badan, 


  • menguatkan daya ingatan,


  •  berfaedah untuk anemia (kurang darah) dan mencegah selaran panas. 



  • Anggur/kismis


  • Mengurangkan risiko kanser, strok,


  •  penyakit jantung dan hilang ingatan, 


  • antipenuaan, 


  • antioksidan, 


  • antiradang, 


  • kesihatan kulit, mata, kardiovaskular, kesihatan gastrik, 


  • kesihatan saluran kencing dan penyakit gusi. 


  • Buah oren


  • Kesihatan jantung, penglihatan,


  •  pelalian dan mengurangkan risiko penyakit kanser.


  •  Pada masa sama, buah sitrus ini turut memiliki kelebihan sebagai antioksidan,


  •  membantu perkembangan otak janin dan mengawal tekanan darah.


  • Buah Epal


  • Pengambilannya yang kerap dikatakan dapat mencegah dementia atau nyanyuk, 


  • mencegah kenaikan berat badan,


  •  menurunkan kolesterol,


  •  menentang kanser dan antioksidan. 


  • Buah pear


  • Bersifat antioksidan, 


  • menjaga kesihatan kardiovaskular, antiradang,


  •  menjaga kesihatan jantung, 


  • menyembuhkan luka dan lebam, 


  • membaiki tisu, 


  • menjaga kesihatan penglihatan, menentang jangkitan, 


  • menyokong transmisi saraf dan melawaskan perut. 




  • Kiwi 


  • Buah yang kaya dengan vitamin C 


  • dan berasal dari New Zealand ini membantu mengatasi insomnia (sukar tidur), 


  • mencairkan darah untuk kesihatan kardiovaskular


  • (menurunkan kolesterol dan trigliserida), 


  • membantu membaiki pernafasan kanak-kanak (pendek nafas dan batuk malam),


  •  mencegah kerosakan kulit yang menyebabkan kanser kulit,


  •  menjaga kesihatan penglihatan, kesihatan kolon dan kesihatan prostat. 




  • Pisang 


  • Bagi mereka yang mudah stres atau alami tekanan, buah pisang boleh menjadi pilihan.


  •  Ini disebabkan ia kaya khasiat antikemurungan (membantu membaiki mood dan tidur), 


  • antioksidan, 


  • mengawal tekanan darah,


  •  meningkatkan daya tumpuan dan menguatkan ingatan,


  • meningkatkan tenaga, 


  • menjaga kesihatan jantung, 


  • mengurangkan risiko kanser, 


  • menentang ulser peptik, 


  • melegakan cirit-birit dan sembelit.  











  • 04 Oktober, 2011

    ita nak cuba ne pulak..boleh buat ke....


    Kumpulan Manusia Mahu Kurus - Atkins Diet



    Sedikit pengenalan mengenai Atkins Diet...

    Atkins Diet - corak pemakanan yang diperkenalkan oleh Dr. Robert C. Atkins
    bagi membantu seseorang individu untuk mengurangkan berat badan melalui
    konsep pembakaran karbohidrat (carbohydrate) dan lemak di dalam badan.

    Mengurangkan dan menghadkan makanan berkarbohidrat
    seperti nasi, mi, kentang dan gula
    badan akan mula membakar lemak sebagai bahanapi.
    Ini bereti berat badan anda akan mula menyusut

    Atkins Nutritional Approach (ANA) dibahagikan kepada 4 peringkat utama
    Perlu diikuti dengan penuh berdisiplin dan dedikasi
    jika anda ingin mencapai tubuh langsing impian anda.

    4 peringkatnya ialah:
    1. Induction (permulaan dan pengenalan) - 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan.
    2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan)
    3. Pre-maintenance
    4. Lifetime Maintenance

    Semasa 2 Minggu Induction:
    1.) Elakkan NASI, MI, MIHUN, LAKSA, LAKSANG, SPAGETTI, FETTUCINI, VERMICELLI, KUEW TIAU dan yang sebangsa dengannya.
    2.) Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, rotiBoy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa2 yang sebangsa dengannya.
    3.) Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.
    4.) Elakkan Buah-buahan (lepas 2 minggu baru makan berpada-pada).
    5.) Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, pepsi, 100plus, etc), kurangkan pengambilan kopi!
    6.) Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.
    7.) Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu. Tak kira kacang biasa, gajus, kuah kacang, dhal…
    8.) Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.
    9.) Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.

    Boleh Makan:
    1.) Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung.
    2.) Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis…
    3.) Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai… asalkan halal.
    4.) Udang - bakar, tomyam, goreng dgn cili boh, etc. Elakkan sotong coz karbohidrat tinggi.
    5.) Sayur, terutamanya sayur hijau. Kurangkan lobak merah, elakkan kentang. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun…
    6.) Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Limit kepada 2-3 keping sehari.
    7.) Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.
    8.) Nak makan burger? Buang roti bun atas dan bawah, makan daging burger dengan sayur dan mayonis kat dalam je…
    9.) Pizza? Makan topping kat atas je, roti kat bawah tu kasi orang yang tak perlu diet…
    10.) Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.

    KARBOHIDRAT TAK BOLEH LEBIH 20g sehari !!!!
    .
    .
    .
    sumber : http://taknakgemuk.com


    copy;zel

    zel kak ita copy untuk rujukan kak ita ya..TQ zel...

    padan muka aku...

    tadi setelah sekian lama tak timbang masa awal bulan puasa 115kg..  dan buat tak tahu pasal berat badan..ita naik  sekarang berat ita 120.4kg...bersaksikan jai dan ayu yg melihat timbang ..rasa sayup aje..selama ne diet naik nya..selejap aje..ita ne hangat-hangat tahi ayam..so mcm malas aje.dan ...ne percubaan yg terakhir lah kot...so..try puasa lah ne..nak ganti puasa selama 14 hari ne...

    04 Ogos, 2011

    join this Fantastic contest now~SLIM & WIN ~ START 8 /8/11 ne....

    Asalamuaikum semua..dah lama rasanya tak menaip kat blog ne..ita nak cite sikit pada hari selasa 2/8/11 baru..ne ita gi ke hospital PPUM.....nak tahu sebab apa?..ita mengalami sakit lutut yang teramat sakit....so nak jadikan cerita......

    ada pempuan(nama dia SHALINA) ne mcm nak buat survey.....dia tanya2...so dia ajak ita suruh join contest  SLIM & WIN ...ne start pada hari isnin 8/8/11...untuk bulan puasa aje...ni bersama  herbalife katanya lah.. tapi kita kena beli porduk herbalife bernilai RM 299.(harga asal 4 ratus lebih) free Exercise tea drinks dan personal coaching.....turunkan berat badan dan dapat $$$$......


    CASH PRIZES 
    Tempat pertama;  RM 1500.
    Tempat ke dua :    RM 1000.
    Tempat Ke tiga  : RM 500.

    Tapi kena ambil ukuran dan berat badan terlebih dulu  dekat alamat ne:(dalam PLAZA PANTAI )

    12 Floor,
    wisma Goshen,Plaza Pantai,
    No.5 Jalan 4/83 A,
    Off Jalan pantai Baru,
    59200 Kuala Lumpur.                              

    SO SESIAPA YANG BERMINAT BOLEH CALL SHALINA 012 -4146682  untuk maklumat lanjut....

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

    01 Ogos, 2011

    program Diet ramadhan...

    ini pic time puspanita baru nya...

    ini berat ita sekarang..adoi..naik lagi...so sekarang nak kurangkan harap2 bulan puasa ne boleh kurangkan berat badan.....

    25 April, 2011

    maaf...kan ita

    salam semua....terutama pada apn.cahaya..ita dah lama tak up-date..dairy ita..coz..banya benda yg terjadi so..ari ini ita akan try buat yg terbaik....perjuangan diteruskan walaupun kekadang kecewa...itu semua sendiri yg buat ..so kena reda..minggu lalu berat..naik lagi 112.7kg...so bila nak turun....

    12 April, 2011

    timbang minggu ini..padam muka ita......

    Asalamuaikum kekawan....
    lama tak up-date menu..dah ita dah lupa apa yg ita makan...minggu lalu..ita gi bercuti di kedah..jumpa saudara mara...mkn jangan cakap lah tak ingat punya.....Pn.noorcahaya..ita tak up-date lah menu ya...dan lagi satu..berat ita dah naik dengan jayanya..semalam gi kat HUKM  cheras the MALAYSIAN  COHRT,buat pemeriksaan percuma..boleh lagi kalu berminat...dan ini berat badan  naik...112.6kg..padan muka ita...

    PERCUMA: Pemeriksaan Kesihatan ...Projek “The Malaysian Cohort”

    Ita baca blog kawan ita sini selly..ita jumpa ini..ita rasa bagus dan nak kongsi dengan kekawan ...kalu kita nak buat pemeriksaan kesihatan kos agak mahal...so dengan adanya projek ini PERCUMA...SO APA LAGI JOM JOIN.......tapi baca syarat2 dia dulu ya..ita dah terkena....he..he..




    PERCUMA: Pemeriksaan Kesihatan ...




    Projek “The Malaysian Cohort”

    Warganegara Malaysia yang berumur 35 hingga 65 tahun dijemput menyertai projek The Malaysian Cohort, satu projek penyelidikan kebangsaan oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) yang melibatkan pengumpulan maklumat kesihatan, pemakanan, gaya hidup dan biospesimen (darah dan air kencing) dari 100,000 penduduk Malaysia untuk mengenalpasti punca penyakit seperti kanser, kencing manis, strok, darah tinggi dan pelbagai penyakit lain.
    Dengan menyertai projek ini anda juga ditawarkan pemeriksaan kesihatan berikut secara PERCUMA:


    Pemeriksaan Tekanan Darah

    Ujian Fungsi Jantung (EKG)

    Ujian Fungsi Paru-paru (Spirometri)

    Pemeriksaan Darah (Ujian glukosa, kolestrol dan kiraan darah penuh)

    Analisis komposisi badan

    Pengukuran Indeks Jisim Tubuh (IJT), Ukurlilit Pinggang dan Pinggul





    Untuk sebarang pertanyaan dan pendaftaran, sila hubungi Urusetia Projek di:



    Talian bebas tol 1800-88-2007 atau

    Talian tetap 03 – 9171 0415 atau

    Emel : temujanji@mycohort.gov.my; atau

    Layari: http://www.mycohort.gov.my/
     
    : ita copy pase daripada blog kawan ita ini:selly

    06 April, 2011

    CYC~DAY 35~





    BERAT ITA SAMA AJE MACAM MINGGU LEPAS TAK TURUN PUN...SO TAK PAYAH LAH PIC TU..WAT SAKIT ATI AJE..HAMPEH...

    30 Mac, 2011

    Rahsia Menu sihat ala.Nabi...

    Firman Allah yang bermaksud : Sesungguhnya telah ada pada (diri) Rasulullah itu suri teladan yang baik bagimu, (yaitu) bagi orang yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) hari kiamat dan dia banyak menyebut Allah. (QS Al-Ahzab; 33 : 21).
    Segala sesuatu yang dicontohkan atau disuruh oleh Rasulullah SAW pasti mempunyai manfaat dan kebaikan yang banyak. Karena sesuai dengan kedudukan beliau sebagai uswatun hasanah, tidaklah beliau berbuat atau berbicara melainkan atas petunjuk dan bimbingan Allah, bukan karena nafsu ataupun keinginannya sendiri. Salah suatu kebiasaan yang dicontohkan oleh Rasulullah SAW yang mudah2an tidak sulit untuk kita tiru adalah:
    Tidur Menyamping ke Kanan
    Posisi tidur Nabi SAW adalah miring kesebelah kanan, kemudian beliau berbalik bertumpu sedikit pada sisi kiri agar proses pencernaan lebih cepat karena condongnya lambung di atas hati. Kemudian beliau kembali tidur bertumpu pada sisi kanan lagi, agar makanan segera larut dari lambung. Jadi posisi permulaan dan posisi terakhir tidur bertumpu pada sisi kanan. Selain bermanfaat bagi pencernaan, ada 3 manfaat lain yang dapat diambil dari posisi tidur miring kesebelah kanan. Ibnu Qayyim berkata: “Barangsiapa yang memperhatikan pola tidur dan bangun beliau, niscaya mengetahui bahwa tidur beliau tersebut paling proporsional dan paling ber-manfaat untuk badan, organ, dan kekuatan
    Bangun di Sepertiga Malam
    Para pakar kesehatan menyatakan bahwa udara sepertiga malam terakhir sangat kaya dengan oksigen dan belum terkotori oleh zat-zat lain, sehingga sangat bermanfaat untuk optimalisasi metabolisme tubuh. Hal ini jelas sangat besar pengaruhnya terhadap vitalitas seseorang dalam aktivitasnya selama seharian penuh. Contohlah Rasulullah, yang setiap subuh selalu mendapat asupan udara segar. Beliau bangun sebelum subuh dan melaksanakan qiyamul lail. Biasanya orang yang memulai kehidupan di pagi hari dengan bangun subuh, akan menjalani hari dengan penuh semangat dan optimisme. Berbeda dengan orang yang tidak bangun di subuh hari, biasanya lebih mudah terserang rasa malas untuk beraktivitas.
    Sikat Gigi dengan Siwak
    Untuk menjaga kesehatan mulut dan giginya pada pagi hari, Rasulullah SAW biasa memakai siwak. Siwak mengandung flour yang sangat bermanfaat dalam menjaga kesehatan gigi dan gusi. Mulut dan gigi merupakan organ tubuh yang sangat berperan dalam konsumsi makanan. Apabila mulut dan gigi sakit, maka biasanya proses konsumsi makanan menjadi terganggu.
    Menu Makan Nabi
    “Kita masyarakat Barat yang tidak mengamati dan tidak mencontoh adab makan yang diajarkan Islam, akhirnya menderita banyak penyakit. Mereka yang mematuhi kebiasaan makan menurut Islam akan sehat, dan mereka yang meniru cara makan Barat yang buruk akan sakit. Kebiasaan sehat dalam adab makan Islam seharusnya ditiru oleh masyarakat Barat” (Profesor Hans-Heinrich Reckeweg, M.D., ahli toksikologi, Biological Therapy Vol.1 No.2, 1983) “Sumber dari segala obat adalah menjaga makanan” (Hadits Sohih) “1/3 perut untuk makanan, 1/3nya lagi untuk makanan, dan 1/3 sisanya untuk udara”. Kita mungkin sudah akrab dengan diet anjuran Rasul yang satu ini. Bisa jadi kita lakukan, atau kita abaikan. Namun sudah tahukah kita, kalau berbagai penelitian masa kini menemukan bahwa diet tersebut dapat memperpanjang umur seseorang?
    Mengawali Pagi dengan Minuman Madu
    Rasulullah saw membuka menu sarapannya dengan air dingin yang dicampur dengan madu. Dalam Al Qur’an, madu merupakan syifaa (obat) yang diungkapkan dengan isim nakiroh, menunjukkan arti umum dan menyeluruh. Pada dasarnya madu bisa menjadi obat atas berbagai penyakit. Madu berfungsi untuk membersihkan lambung, mengaktifkan usus-usus, dan menyembuhkan sembelit, wasir, luka bakar, dan peradangan.
    Konsumsi Snack Sehat
    Tujuh butir kurma ajwa (matang) menjadi kebiasaan Rasulullah saw menjelang siang. Beliau pernah bersabda, “Barang siapa yang makan tujuh butir kurma, maka akan terlindungi dari racun.” Hal ini terbukti ketika seorang wanita Yahudi menaruh racun dalam makanan Rasulullah pada sebuah percobaan pembunuhan di perang Khaibar, racun yang tertelan oleh beliau kemudian bisa dinetralisir oleh zat-zat yang terkandung dalam kurma. Sementara itu Bisyir ibu al Barra’, salah seorang sahabat yang ikut makan racun tersebut akhirnya meninggal, tetapi Rasulullah saw selamat dari racun tersebut. Rahasianya adalah tujuh butir kurma yang biasa dikonsumsi Rasulullah saw.
    Menu Petang Hari
    Menjelang petang hari, menu Rasulullah biasanya adalah cuka dan minyak zaitun. Tentu saja tidak hanya cuka dan minyak zaitun, tetapi dikonsumsi dengan makanan pokok seperti roti. Manfaatnya banyak sekali, diantara mencegah lemah tulang, kepikunan, melancarkan sembelit, menghancurkan kolesterol, dan melancarkan pencernaan.
    Menu Malam Hari
    Di malam hari, menu utama makan malam Rasulullah adalah sayur- sayuran. Secara umum, sayuran memiliki kandungan zat dan fungsi yang sama, yaitu menguatkan daya tahan tubuh dan melindunginya dari serangan penyakit. Aktifitas Sebelum Tidur Setelah makan malam Rasulullah tidak langsung tidur. Beliau beraktivitas terlebih dahulu supaya makanan yang dikonsumsi masuk lambung dengan cepat dan mudah dicerna. Caranya bisa juga dengan shalat. Rasulullah saw bersabda: “Cairkan makanan kalian dengan berdzikir kepada Allah dan shalat, serta janganlah kalian langsung tidur setelah makan, karena dapat membuat hati kalian menjadi keras.”
    -muslimdaily.net/bbs-/kerengga

    CYC~DAY 29~

    29 Mac, 2011

    gambar dulu2 dan sekarang....malu lak pulak......

    ne pic dulu2..ita tengok sama aje...in permintaan  pn.Noorcahaya tuan tanah untuk contest CYC...masa dulu2 berat ita sekitar 130kg...ita rasa tak banyak beza daripada segi wajah...cuma kurang tang tanggan .bahu dan belakang...itu aje kot...ita kalu tahu dah naik badan kat lengan baju jadi ketat dan tak muat....




    ini cuba tengok berapa tingkat....skrg ada lagi....




    bawah  ini sekarang nya gambarlah...kurang sikit aje..jadi tak nampak sangat lah...ok



    CYC~Timbang 4~

    turun sikit...he..he

    CYC~DAY 28~

    cahaya ikan masin tu makan untuk dinner bkn sneck...salah letak lah....baru perasan....he..he

    22 Mac, 2011

    15 Mac, 2011

    CYC ~DAY 14~


    ASALAMUAIKUM.....Pn.Noor..tak berkesempatan nak timbang lagi hari ini hari yg buzy..sori nanti..ya..

    09 Mac, 2011

    taniah kat perserta SNTN ~yg tengah mengandung seronok nya~

    hari ne baca blog mama selly tahu dia pun mengandung gak,selain Am.Ain dan ramai lagi lah..macam seronok aje nak mengandung lagi...dapat cuti bersalin 3 bulan..ita ada  180hari lagi bermakna boleh bersalin 2 ..lagi (untuk cuti 3 bulan untuk 1org anak)..tapi anak ita kecil lagi baru 9 bulan..tahun depan lah kot..buat masa ne merancang keluarga ..he..he                                                                                                                                                                                  

    CYC~DAY 8~

    noor kak ita tak tahu mcm ne nak buang goal daily tu so..noor tengok total aje lah ya....air kak ita minum3 ke 4 liter 1hari..pakai botol air tupperware eco yg 1 liternya..ok..

    08 Mac, 2011

    TIMBANG~MINGGU 1~

    Adoi sikit sangat turun..ne kalu makan nasi mesti tak banyak yg turun kena wat akint balik ne...jng ambil korbo langsung...tu lah ..kalu mkn telur ke ayam..mesti calori naik..so kekawan nak wat mcm ne....